
Lipsa somnului – efecte și remedii
Lipsa somnului ne afectează atât sănătatea fizică, cât și cea mentală. Una din 4 persoane se confruntă cu această problemă. Din fericire, există multe remedii naturale care ajută organismul să se relaxeze și să adoarmă.
Sedativele sau substanțele chimice care induc somnul nu sunt cea mai bună variantă. Medicamentele inductoare de somn creează dependență. Deci problema nu este rezolvată niciodată, iar tu trebuie să ai mereu pastilele cu tine ca să poți dormi. Printre efectele secundare se numără somnambulismul, depresia, furnicăturile la nivelul extremităților, diareea, durerile de cap, durerile de stomac, vise ciudate și multe altele.
Știu, e frustrant să nu îți găsești liniștea în miez de noapte. Am cercetat și eu cauzele și am găsit soluții. Sper ca măcar una dintre ele să funcționeze și la tine.
Triptofanul
Este un aminoacid care se transformă în serotonină la nivelul creierului și induce o stare de bine, de relaxare. Surse bune de triptofan găsim în carnea de curcan, banane, soia.
Câmpuri electromagnetice
Capacitatea de odihnă a corpului nostru depinde și de interacțiunea cu undele electromagnetice. Ele sunt generate de prize și aparate electronice, telefon, laptop. Corpul nostru este receptiv la aceste unde, de aceea somnul ne este afectat de o mulțime de aparate așezate în preajma noastră. Pentru un somn liniștit e indicat să ținem cât mai departe de noi telefonul, ceasul electronic, tableta sau laptopul.
Exerciții de relaxare
Yoga, meditația sau streching-ul ajută foarte mult la relaxare. Dacă nu sunt foarte aproape de ora de culcare, ele pot îmbunătăți somnul.
Magneziu
Magneziul ajută la relaxarea mușchilor și la reglarea dopaminei și serotoninei. Deficitul de magneziu afectează sistemul nervos, iar asta cauzează depresia și insomniile. Persoanele care au un program solicitant fizic sau psihic obișnuiesc să ia Magne B6 Premium, cu o concentrație mai mare de Mg, astfel încât 2cpr asigură necesarul zilnic.
White Noise
White noise este acel sunet repetitiv care te ajută să dormi. El poate reda valurile mării, ciripitul păsărilor, ploaia și orice alt sunet te ajută să te relaxezi.Faptul că acest sunet păstrează aceeași frecvență ne ajută să nu fim afectați de alte sunete care pot bruia somnul. Aparatele cu white noise pot fi folosite cu succes în cazul copiilor, să nu se trezească noaptea.
Ține-te de program!
Dacă reușești să-ți formezi un program de culcare și trezire, corpul tău își creează un ritm. Ritmul circadian e afectat dacă ne culcăm la ore diferite. Dacă mai și mănânci noaptea, corpul devine foarte confuz, atunci când trebuie să producă melatonina și serotonina.
Lavanda
Lavanda e foarte eficientă pentru relaxare. Un spray cu lavadă, săculeți din bumbac sau picături de aromoterapie fac bine pentru un somn odihnitor. Eu prefer să aplic câteva picături de ulei natural de lavandă la încheietura mâinilor și sub lobul urechii pentru un efect garantat și non-invaziv.
Băi fierbinți cu sare de mare
Când dormi, temperatura corpului ajunge la cel mai scăzut nivel. Dacă faci o baie fierbinte înainte de culcare, temperatura crește, iar apoi scade mult, proces similar cu ceea ce face organismul în timp ce dormim. Iar ăsta este semnalul pentru eliberarea hormonolor inductori de somn. E indicat să păstrăm răcoare în cameră, pentru un somn profund.
Întuneric total
Camera întunecată, cu ajutorul unor jaluzele și fără obiecte luminoase, ajută să dormi liniștit, multe ore.
Pastile din plante
Pentru un somn bun poți apela la pastilele pe baze de plante: roinița, valeriana, lavandă, mușețel, magneziu.
Sper ca măcar una din variantele propuse să vă ajute să dormiți bine. Renunțați la medicamentele prescrise de medic și găsiți o alternativă sănătoasă. Mai ales că sedativele pentru somn cresc riscul de a face cancer, cu 35%.
Aștept de la voi și alte trucuri pentru un somn liniștit.
Cu drag, Daniela – farmacistul pielii tale.
Leave a comment